Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Čokoládová revoluce



Úvodník: Byla doba, kdy pro mě čokoláda představovala běžnou pochutinu, nic více, nic méně. Později jsem si čokoládu zamiloval a dokázal jsem jí sníst nevídané množství. Láska k ní se přetavila v závislost a zaslepené přejídání. Tuto neřest jsem vyřešil pomocí karabové „čokolády“ a 85 % biočokoládou. Co jsem ale poznal pak, to se nedá s předchozím srovnat: syrové nepražené kakaové boby.

Článek: Jistě, že kakaové boby tvoří základ každé čokolády, avšak první ochutnání syrových kakaových bobů mě přivedlo na zcela jiné myšlenky. Tyto boby, které si od loňského roku můžeme zakoupit i v Česku, mají jedinečnou hořkou, sladko-kyselou chuť. Jsou velice hřejivé a plné energie a Slunce. Právem je na jejich českém přebalu uvedeno, že se jedná o tu „nejčokoládovější čokoládu“.

Kakaové boby se řadí mezi tak zvaná super jídla (superfoods), podobně jako plody goji, kořen maca, mořské řasy či konopná semínka. Obsahují v sobě široké spektrum látek potřebných pro zdraví našeho těla a v případě kakaových bobů pak látky, jež z nich činí „pokrm bohů“.

Když jsem poprvé ochutnal syrové kakaové boby, očekával jsem značnou odlišnost od chuti čokolády, ale ten rozdíl byl takový, že jsem chvíli pochyboval, zda běžná čokoládová tabulka v našich obchodech obsahuje alespoň jeden kakaový bob. Po srovnání chuti kakaových bobů a chuti běžných čokolád, jsem zjistil, že čokolády jsou lží, falší a přetvářkou, neboť v nich je cítit daleko více cukr a chemické přísady než boby. Dokonce i 85 % biočokolády v tomto porovnání u mě neobstály, třtinový cukr a pražené boby tolik zkreslují původní syrové nepražené kakaové boby.

Kakaové boby jsem si občas nechával ve vodě namáčet, podobně jako jiné syrové ořechy či semínka, jež později naklíčí. Jejich chuť se zjemní a informace uložená v bobech, v těchto semenech - zárodcích budoucích stromů, se probudí.


S čokoládovou revolucí začali David Wolfe a Shazzie. Oba jsou známí mluvčí syrové stravy a autoři dnes již základních knih způsobu života vycházejícího ze způsobu stravování, David Wolfe v USA a Shazzie ve Velké Británii. Jejich společná kniha Naked chocolate (Nahá čokoláda) vydaná na jaře 2005 přinesla informace o původním poslání čokolády, o hodnotě syrových kakaových bobů. Síla syrových potravin tkví v tom, že si zachovávají svoji přirozenost a životní sílu, která se běžně tepelným zpracováním ničí.




Je to téměř měsíc a půl od doby, kdy jsem poprvé ochutnal syrové kakaové boby, a běžnou či biočokoládu jsem za tu dobu neměl. Ani mě to nenapadlo, neboť prozření, jež mi boby přinesly, snad ani nedovoluje. Je to jako si vybrat mezi pravdou a lží. Chci skutečně kakaové boby, štěstí a zdraví? Anebo cukr, závislost a nemoci?

Čokoládová revoluce neznamená jen barvité přirovnání a zvolání, naopak je to živý proces a skutečná revoluce, jež probíhá na celé Zemi. Rodí se v srdcích mnohých lidí, jež ochutnají skutečné kakao, jež přijmou tutu jedinečnou a hřejivou energii. Čokoláda, kterou dnes zná tolik lidí a mají k ní svůj vlastní intimní vztah, může dneska předávat poselství potřeby jiného způsobu života, způsobu stravování, sdílení našich životů a radování se z něj.

Ve Velké Británii již Shazzie dodává na trh šest druhů ručně vyráběných syrových čokoládových tabulek. V Česku si zatím můžeme koupit „jen“ syrové kakaové boby. Ovšem není nad to dát si celé a nezpracované boby. Anebo si vyrobit vlastní čokoládový krém. Dodat už snad můžu jen Shazziina slova: „Ať vám syrová čokoláda otevře srdce, a pak dělejte jen to, co vám srdce říká.“






Zdroj fotografií: http://www.lifefood.eu/ http://www.shazzie.com/


06.03.2007 - David Šeterle