Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Vánoční redakční recepty: Štědrovečerní kuba



Úvodník: Vánoční menu je dané. Smažený kapr a bramborový salát. Můžeme trošku narušit tradici, či spíše se k dávné tradici vrátit, a ochutnat to, co baštili naši pradědečkové

Článek: Na vánočního kubu potřebujeme:
400 g krup
sádlo(hodně!)
50 g sušených (nebo 250 g čerstvých hub)
2 cibule
5 stroužků česneku
majoránka, sůl, pepř, kmín

Postup:
Kroupy propláchneme a na několik hodin namočíme. V téže vodě kroupy s kmínem uvaříme doměkka (v papiňáku to bude trvat asi 10 minut). Sušené houby namočíme a pak podusíme. Cibuli osmahneme na sádle do zlatova, přidáme uvařené kroupy, rozdrcený česnek, sůl, majoránku a houby. Promícháme, vložíme do pekáčku vymazaného sádlem a zapečeme v troubě. Podáváme s kyselou okurkou nebo kysaným zelím. Chutná horký i studený.

Kubu si jistě oblíbíme i mimo vánoční období, kdy ho ozvláštní zejména chuť čerstvých hub. Můžeme vyzkoušet i další alternativy, např. trhané krupky, ale i rýži nebo pohanku. Místo sádla použijí stoupenci zdravé výživy olivový olej, někdo si přikrájí uzené maso.

Kroupy, další postní surovina, se dříve objevovaly na stole pravidelně, dnes spíše ojediněle. Vznikají broušením obalových vrstev ječného zrna. Jsou bohatým zdrojem minerálních látek, už gladiátoři věděli, že po nich získají sílu a energii. Ječmen obecně snižuje riziko výskytu srdečních onemocnění a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje i stopový selen, účinný v boji proti rakovinným nádorům.

Foto: www.vitabasta.cz




23.12.2008 - Jindřiška Kodíčková