Tisk článku ze serveru Rozhledna - Webmagazin.cz - Vánoční redakční recepty: Přehnali jste to se smaženou rybou?



Úvodník: Vánoce, svátky hojnosti. Někdy se ta hojnost rozbují příliš, rozlévá se jako kaše z hrnku. Zbytky nás děsí, ale vyhodit je ještě nemusíme. I smažený kapr se dá zužitkovat.

Článek: Zlatavé kousky smažené ryby nevypadají už tak lákavě jako ve středu. Máme možnost je zachránit a udělat z nouze ctnost – pečenáče, chuťovku třeba na dlouhou silvestrovskou noc. Zbylé rybí řízky zalijeme marinádou, jejíž nedílnou součástí je ocet, a necháme alespoň týden uležet v ledničce. Případné kostičky tentokrát nevadí, v nálevu se rozloží.

Několik tipů na chutný nálev:

1. S vínečkem
1, 5 l vody
0, 25 l vína
0, 3 l octa
10-12 lžiček cukru
6 lžiček soli
8 ks nové koření
5 ks hřebíček
3 bobkové listy
1 lžička hořčičného semene
6 ks pepře
 
2. Zeleninový
1,5 l vody
1 větší cibule
1 mrkev
1 pórek
celý pepř
celé nové koření
sůl
0,5 l octa

3. Klasik(a) s Vegetou
1,5 l vody
0,5 l octa
5-8 lžic cukru
2 mořské soli s bylinkami
10 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
3 bobkové listy
3 lžíce koření Klasik
1 lžíce vedety

Vše svaříme dohromady a vychladlým nálevem zalijeme smažené ryby. Podle chuti můžeme přidat k rybám na plátky nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu, křen, případně kysané zelí, feferonky. Pečenáče lze i sterilizovat asi 15 minut při teplotě 80°C.

30.12.2008 - Jindřiška Kodíčková