Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Moravské víno



Úvodník: Bylo by jistě zajímavé postavit vedle sebe výčet dojmů, jenž se vybaví každému z nás, když slyšíme právě tohle slovní spojení... navíc umocněné atmosférou historických sklepení a plných soudků

Článek: A protože moravští vinaři jsou lidé vstřícní, pohostinní, milí a hovorní, poskytli Rozhledně několik zajímavých informací: „ Dali jsme se dohromady, abychom ukázali naši krásnou obec, přiblížili hřejivá vína i vřelou pohostinnost zdejších lidí, představili tradiční řemesla a dobře vás obsloužili při putování za vínem, tradicí a kulturou regionu.“



Krásu a tajemnost Čejkovic násobí esprit starobylého řádu templářských rytířů a stále živé zmínky o jejich fantastickém pokladu. Vykopané dlouhé štoly a hluboké studny svědčí o neutuchajícím hledání. Avšak marně, motyka nikdy zlatě nezajiskřila. „My dnes to tajemství už známe. Je uloženo právě v našem víně. Pojďte ochutnat…“



Jak se daří moravským vinařům dnes?
Moravská vína si ve svém porevolučním vývoji klestí cestu podobně složitě, jako je tomu je všech oblastech. A cesta je to trnitá.
Na pověst moravských vín útočí mnoho faktorů: dvacetileté vzpomínky na kyselé směsi vín zemědělských podniků, nabubřelý výraz bodrého vinaře ve spojení se zlatou plackou na láhvi ze soutěže vín XY, despekt pseudo-odborníků, jež přijali za výchozí kvalitu marketově dostupná "velká" vína francouzské nadprodukce (španělské,chilské...), či politiku jednoho místního vinaře.

A jaká má vlastně být ta správná chuť moravského vína?
Jednoznačná odpověď na tuto otázku není a trh s vínem je u nás příliš mladý na to, aby přinesl uspokojivou odpověď. A tak se s absencí srozumitelného, přirozeně vyselektovaného a objektivního názoru musí poprat každý po svém.

Jak?
Pokuste se vytěsnit z mysli všechny předsudky a dogmata (stejně jako medaile na lahvích, či nadšení z vinného sklípku, kde chutná tak nějak všechno) a v nerušeném ale příjemném prostředí si do hezké sklenice nalijte čistého vína… Co cítíte?



Co cítíte hned? A co potom a co ještě dlouho poté? Jaké máte zkušenosti s moravskými víny? A víte, proč se Moravané diví, když se v oddělení zeleniny nabízí hroznové víno, a přitom jde o vinný hrozen? Myslíte si, že je to totéž? Co si myslíte? Zajímá nás to!



Zkuste vinařům z Čejkovic odpovědět na jejich otázky na našich stránkách. Nebo je přímo s nimi podiskutovat nad sklenkou jiskřivého vína při akcích:


Víkendové otevřené sklepy
25. dubna - 6. září 2009
Po celé léto a po celou vinařsko-turistickou sezonu Vás o každém víkendu rádi přivítáme v některém z našich vinných sklepů.

TRAMÍN CUP 2009
2. 5. 2008
IV. ročník srovnávací degustace a soutěže o nejlépe hodnocený vzorek odrůdy Tramín
XIV. Vinné trhy Čejkovice 2009
22.-24. května 2009

Tradiční prodejní prezentace místních vinařských firem spojená se širokou ochutnávkou vín malovinařů a bohatým doprovodným programem nejen v historických prostorách původní templářské tvrze…


Foto: www.vinozcejkovic.cz








23.04.2009 - Jindřiška Kodíčková