Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 25.3.2025, svátek má Marian 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


PLZEŇ nabízela a lákala

03.11.2011   Stanislav Polauf   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

PLZEŇ nabízela a lákalaVyznavači všech druhů cestování a turistiky si letos opět přišli na své. V závěru 42. týdne se v Plzni konal tradiční Veletrh cestovního ruchu Plzeňského kraje ITEP. Neprávem ve stínu pak byla další plzeňská akce týdne - ČESKO-SLOVENSKÉ DNY.

Letošní Veletrh cestovního ruchu Plzeňského kraje ITEP se konal v Plzni již posedmé. Tentokrát v nových prostorách sportovní haly TJ Lokomotiva namísto tradičního Domu kultury, toho času prázdného a připraveného ke zbourání. 120 různých vystavovatelů jak z tuzemska tak i ze zahraničí (třeba ze Slovenska, Maďarska, Chorvatska, Spolkové republiky německo či Rakouska) dalo na ploše zhruba 1650 metrů čtverečních příležitost tisícovkám návštěvníků poznat zajímavá místa a získat o nich informace. K dispozici byly mapy, cyklomapy, nabídky pobytů, hotelů i jiného ubytování a podrobné informační materiály o různých krajích či regionech. Pořadatelé také přivítali exkluzivní hosty, z nichž ti nejvzdálenější dorazili až z Indie představit tamní čaje a jejich správné vaření.
 
Součástí veletrhu ITEP je také bohatý doprovodný program - od soutěží, interaktivní zábavy pro děti a dospělé, přes mažoretky až po pestrá hudební vystoupení žánrově sahající od jazzu přes populární hudbu až k folklóru. Součástí programu byla i gastronomická soutěž "Vaříme s regionální potravinou" určená především pro žáky odborných škol. Uvést regionální potraviny v širší známost bylo taklé cílem pořadatelů. Na stáncích se tak návštěvníkům nabízely tradiční krajové recepty, mezi něž patří např. krchlebské koláče, nezvěstická odrůda jablek Julia, plzeňský víkendový chléb, přešínské klobásy a špekáčky, oříškový rohlíček ze Sušice či piva - Purkmistr z Černic a Dobřanský Sekáč. Po celou dobu výstavy probíhaly bylo možno tyto speciality ochutnat a a nejen tyto. Kulinářské speciality (havně halušky s bryndzou) vařili i kuchaři ze Slovenska a došlo i na bavorské klobásky a preclíky.

Novinkou lelošního ročníku byly záslužné odborné semináře a workshopy zaměřené na reklamu v cestovním ruchu, propagaci, spolupráci a vzdělávání v oboru. K tomu patřily i ukázky lidových řemesel. Vstup na veletrh byl tradičně zdarma. O zájmu svědčí i níže uvedená fotografie.

***************************************************
O rok starší tradici mají v Plzni Česko-slovenské dny. Jejich 8. ročník se uskutečnil pod heslem "SLOVENSKO, KRAJINA, KTOREJ ROZUMIETE" ve dnech 19. - 23. října. Pod záštitou velvyslance SR v ČR Ing. Petra Brňa, ministra kultury ČR MUDr. Jiřího Bessera, hejtmana Plzeňského kraje Bc. Milana Chovance a primátorů města Plzeň Mgr. Martina Baxy a města Žiliny Ing. Igora Chomy je uspořádal Slovensko - český klub Plzeň.

Prezentací slovenských expozic navázaly na veletrh ITEP, kde mistři svých oborů předvedli ukázky slovenských řemesel i tradičních slovenských pokrmů a nápojů a vystoupili slovenští lidoví umělci. Vše zahájila projekce ve filmovém klubu ESPRIT, kde se s velkým zájmem a ohlasem setkal film NESVATBOV a vrcholilo slavnostním večerem v reprezentačních prostorách Plzeňského Prazdroje. Na něm vystoupil třeba Lukáš Adamec (Československá super star) se skupinou a gipsy folková skupina BaraBura. Divákům předvedl svou hru na fujaru Martin Brxa, který se ukázal také jako znamenitý mistr v práskání bičem a nad hlavami udivených přítomných vzlétli dravci sokoliarů sv. Bavona z Banskej &Stiavnice. Pochopitelně se tady vařily před zraky návštěvníků tradiční bryndzové halušky.

Na veletrhu ITEP byl pak celý jeden den věnován Slovensku a slovenské kultuře. Návštěvníky upoutal známý liptovský folklorní soubor Pramienok, který doprovázeli hudebníci ze souboru Váh. Ve společenském sále ve Skvrňanech pak proběhl večer věnováný českému a slovenskému folklóru, na němž vystoupily soubory Mladinka a Mladina z Plzně a liptovské soubory Váh a Pramienok. Součástí Česko-slovenských dnů byly také mše - česká, gréckokatolická svätá liturgia, rímskokatolická slovenská svätá omša a evanjelické služby božie. Kromě hlavního programu pak po celý týden probíhaly ve vybraných plzeňských restuaracích Dny slovenské kuchyně.
Foto v článku: turisturaj.cz, moderniobec.ihned.cz, naludowo.wordpress.com
Slovenská skupina BaraBura si svojí temperamentní hudbou
získala srdce posluchačů.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2025 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0301 s