Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pondělí 10.2.2025, svátek má Mojmír 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Zimní labužnická harmonie

23.01.2024   Monika Škubalová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Zimní labužnická harmonie

Ponořte se do chladného kouzla zimy s našimi lahodnými pokrmy, které vyhřejí duši i tělo. Z klasičtějších receptů na moderní kulinářské invence, objevte rozmanitost zimní kuchyně plnou lahodných překvapení.

Zima, ta doba roku, kdy se kolem nás rozprostírá chladná deka a touha po hřejivých pochutinách se stává neodolatelnou. Od tradice až po inovaci, zde jsou tipy, jak si vychutnat tuhle zasněženou éru skrz kulinářskou vřavu.

  • Tradiční chutě, nové podání: Tradice, ta má sílu spojit minulost s přítomností. Jak tedy oživit dědictví babiččiny kuchyně moderními tóny? Experimentujte s ingrediencemi, promíchejte klasické recepty s dnešním stylem vaření a dejte jim zcela nový rozměr. Horká polévka se zeleninovým twistem nebo klasický bramborový knedlík v úpravě s nečekanou kombinací chutí – to jsou nové pohledy na známé chutě.

  • Zimní freshness: Nekonečný zásobník vitamínů se ukrývá i v zimních salátech. Špenát, oříšky, ovocné tóny - tady se spojují zimní chutě do jedinečného tanečku na talíři. Skvělý způsob, jak si dopřát zdravou dávku chutí v období, kdy je čerstvost na vážkách. Přidejte do salátu křupavou mrkev nebo nať, která oživí každou lžičku.

  • Zimní exotika: Proč se zimní kuchyně omezovat jen na lokální suroviny? Vyzkoušejte exotické recepty s rýží, kořením a zeleninou, které vás vyvedou z běžného rytmu chuti. Exotické maso, pikantní omáčky - to vše může být novým objevem ve vaší kuchyni. Můžete si zkusit přidat i chuťově výrazné ingredience, jako je například mango, ananas nebo koriandr, které dovedou zvýraznit zimní tóny jídla.

  • Zázvorové vzplanutí: Zázvor, naše tajná zbraň proti zimě. Přidejte jej do nápojů či dezertů a okamžitě ucítíte jeho zahřívající účinky, které vám rozehřejí i tu nejzmrzlější duši. Zkuste ho kombinovat s citronem do čaje nebo do dortů, kde mu dodá jemnou, ale znatelnou pálivost.

  • Zimní pohoda, společné chvilky: Zima je i o sdílení. Proč si nevytvořit zimní tematický večer plný teplých nápojů a lahodných pochoutek s přáteli nebo rodinou? Od horké čokolády až po zimní dezerty, společný večer si zaslouží tu nejlepší chuť.

Vaření v zimě je jako malá kouzelná pohádka plná nečekaných chutí a vůní. Otvíráme brány do světa zimních pokrmů a jejich proměn. Bon Appétit!

Rozhovor s kuchařem

Kuchař: "Zima je ideální čas na experimentování s novými chutěmi."

Jaké jsou vaše tipy na přípravu zimních pokrmů?

"Zima je ideální čas na experimentování s novými chutěmi. Můžeme vyzkoušet nové kombinace ingrediencí, nebo můžeme použít exotické koření. Například bych doporučil vyzkoušet polévku z hrachu s červenou řepou. Červená řepa je bohatá na vitamíny a minerály a dodá polévce sladkou a pikantní chuť.

Dalším tipem je použít čerstvé bylinky. Bylinky dodají pokrmům svěží chuť a vůni. Například bych doporučil přidat do salátu petržel, pažitku nebo oregáno.

A nezapomeňte na zázvor. Zázvor je přírodní lék na nachlazení a chřipku. Má také zahřívající účinky, které jsou v zimě velmi vítané. Můžeme jej přidat do nápojů, jako je horký čaj nebo kakao. Nebo jej můžeme použít do dezertů, jako je zázvorový dort nebo zázvorové sušenky."

Čočková polévka s kurkumou a zázvorem

Ingredience:

  • 1 šálek zelené čočky

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžička kurkumy

  • 1 kousek čerstvého zázvoru

  • 1 litr zeleninového vývaru

  • sůl a pepř podle chuti

  • 1 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Čočku propláchněte a nechte nabobtnat ve vodě.

  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Zázvor oloupejte a nastrouhejte.

  3. Na pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte cibuli, česnek a zázvor dozlatova. Přidejte kurkumu a nechte chvíli smažit.

  4. Přidejte čočku a zeleninový vývar. Vařte, dokud čočka není měkká.

  5. Polévku dochuťte solí a pepřem.

  6. Podávejte teplé.

Tento recept je bohatý na bílkoviny díky čočce a kurkuma a zázvor mají protizánětlivé a imunitu posilující vlastnosti, což je ideální pro zimní období. 

Výživoé hodnoty:

Čočka je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a železa. Obsahuje také množství vitamínů, jako je vitamín B, který podporuje metabolismus, a vitamín K, který je klíčový pro zdraví kostí.

Kurkuma, známá pro svou intenzivní žlutou barvu, je bohatá na silný antioxidant kurkumin. Tento antioxidant má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci posílit imunitní systém. Je také spojována s možnými benefitami pro trávení a mozkovou funkci.

Zázvor je známý svými protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi. Obsahuje látky, jako je gingerol, které mohou podporovat zažívání, a má možné přínosy pro uklidnění zažívacího traktu.

Tato čočková polévka není jen lahodná, ale také nabízí širokou škálu výživných látek, které mohou prospívat vašemu zdraví, zejména během zimního období, kdy je imunita klíčová.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2025 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0234 s