Online kurz tvůrčího psaníKráva a kreténJana Slaninová: Něco mi přeletí přes nos a řekne pišMEMENTO MORIListopad Spisovatelská inspirace
Ptáci, které krmíme pečivem, umírajíOnline kurz tvůrčího psaníCo mě v listopadu zaujalo na NetflixuLidé bez dějin jsou prachPůlnoc je nejtemnější hodina – jak pro koho...Filmový muzikál ČarodějkaOta Filip jako ten poslední ze starých deníkůFOTOREPORTÁŽ: Lake Nakuru a NaivashaLiška, delfín a špaček: Jak letouny Aero získaly svá zvířecí jménaListopadové literární poklady Po stopách židovské obce v Plzni: Od založení po šlojířeI advent může být hořký...
Možná si teď říkáte, že máme v redakci obzvláště brutální nálady, když ke konci měsíce nesoucího se ve znamení ptactva, dáváme samé recepty na okřídlenou zvěř. Ale považme - jen málo lidí si k obědu rádo nezakousne šťavnaté stehýnko...
Recept číslo 1 - Jednoduchá kuřecí prsa po falešném čínském způsobu
Ingredience:
2 kuřecí prsa, cibulka nakrájená na kostičky, 4 stroužky česneku, paprika, 1/3 plechovky fazolek (mohou být i menší lusky), hrstička kešu oříšků, olej, masox, ocet, cukr, protlak
Návod k přípravě:
Na rozpáleném oleji osmažte na menší plátky nakrájené kuřecí maso. Přidejte kostičky cibule, česnek přihoďte až ke konci smažení, jinak ztratí chuť. Papriku nakrájejte také na kostičky, vhoďte do směsky na pánev i s fazolemi a vše osmažte. Přelijte protlakem, pocukrujte, vhoďte masox a kešu oříšky. Dle chuti dochuťe octem. Případně přidejte maličko vody, povařte 7 minut. Podávat můžete nejlépe s rýží a posypat bylinkami - bazalkou apodob.
Recept číslo 2 - Kuřátko se špenátem
Ingredience:
3 stroužky česneku, větší cibule, libovolné vykoštěné kuřecí maso, kelímek smetany, masox, balení špenátu, 2 porce libovolných těstovin (raději trochu větších - vřetena, penne), olej
Návod k přípravě:
Na rozpáleném oleji opečeme nudličky nakrájené z kuřecího masa, přihodíme na plátky nakrájený česnek a větší kousky cibule. Zalijeme smetanou, přimícháme masox a rozmražený špenát. Necháme podusit asi 10 minut, poté servírujeme s těstovinami. Pro vylepšení chuti můžete pět minut před koncem dušení přidat byliny - bazalku, trošku provensálského koření atd.
Recept číslo 3 - Kuře á la bažant
Ingredience:
celé kuře, pokrájené plátky slaniny, 50 g másla, cibule, 1/5 celeru, nemletý pepř, nové koření, jalovec, polévková lžíce mouky, sůl
Návod k přípravě:
Očištěné kuře prosolíme a proložíme slaninou. Nařízenme kůži a kusy slaniny vtěsnáme jako klíny. Část slaniny rozškvaříme s máslem, posekanou cibulí a nakrájeným kouskem celeru, přidáme koření. Dáme do trouby, do směsky vložíme kuře, zalijeme vodou a pečeme do růžova. Až když je hotové, šťávu nepatrně zaprášíme moukou, necháme osmahnout, zalijeme troškou vody a povaříme. Podáváme nejlépe s brambory a nějkým salátem / kompotem.
Recept číslo 4 - Kachnička na divoko
Ingredience:
kachna, pokrájená slanina na malé hranolky, sádlo, 2 cibule, celý pepř, nové koření, bobkový listopad, polohrubá mouka, jalovec, sůl, červené víno.
Návod k přípravě:
Kachnu prosolíme. Na pánvi prosmažíme nakrájenou cibuli na sádle a slanině, přidáme koření, kachnu posadíme na pekáč, podlijeme směsí, upečeme až do trvdé kůrky. Během pečení podléváme! Vydušenou šťávu na konci pečení zaprášíme moukou, osmahneme a povaříme. Přidáme deci červeného vína. Podávat můžeme například s rýží, salátem, ale i knedlíky se zelím.
Recept číslo 5 - Hruškové kuřátko
Ingredience:
Celé kuře, 100 g slaniny, 3 hrušky, 3 natvrdo uvařená vejce, 2 syrová vejce, 3 lžíce sladšího vína, zelené bylinky, mletý pepř, sůl, máslo, černé pivo.
Návod k přípravě:
Hrušky zbavíme slupky i jádřince, smícháme s kostičkami slaniny a vařených vajec, okořeníme solí a pepřem, zalijeme vínem, posypeme bylinkami. Vmícháme syrová vejce a touto směsí naplníme kuře, které nakonec zašijeme, aby obsah nepustilo ven. Kuře posolíme a pečeme v troubě, s přidáním trochy másla a hlavně - podléváním černým pivem!
Dobrou chuť!
Ilustrační foto: pixabay
Copyright © 2001 -
2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.