Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pondělí 28.4.2025, svátek má Vlastislav 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tři recepty, bez kterých nejsou Velikonoce Velikonocemi

13.04.2025   Michaela Wilhelmová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tři recepty, bez kterých nejsou Velikonoce Velikonocemi Bez čeho nejsou Velikonoce Velikonocemi? Určitě bez vajíček a bez pomlázky! Ale víte, co by mělo být na stole prostřeno k jídlu? Určitě nesmí chybět mazanec, králík a nádivka. Ale ne jen tak ledajaká!

Velikonoční nádivka pro mlsouny

Co potřebujeme?
3 dl mléka, 8 rohlíků, 60 gramů másla, 4 vejce – oddělené žloutky a bílky, zhruba 250 gramů uzeného, stejně tak vepřového a hovězího masa, dále mletý pepř a špetku muškátového květu, sůl, libovolné zelené bylinky

Jak na to?
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a smícháme s rozpuštěným máslem a mlékem. Necháme nasáknout až změknou, vmícháme žloutky, podušené kousky masa, okořeníme pepřem, muškátovým květem, osolíme, zasypeme rozemletými bylinkami. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme. Směs můžeme péct v pekáči v troubě na 180 stupňů.


Králíček, co pohladí jazýček

Co potřebujeme?
5 králičích stehen, 2 dl mléka, 100 gramů másla, 5 lžic šlehačky, cca 50 gramů slaniny, kousek celeru, petržele, mrkve, dvojnásobek cibule, než kolik máme dávku jednoho zeleninového druhu, šťáva z poloviny citronu, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, ocet, sklenička vývaru z masa či masoxu

Jak na to?
Zeleninu rozporcujeme na kostičky, které na másle osmažíme. Králičí stehna prošpikujeme slaninou, osolíme, zprudka opečeme a dáme na smaženou zeleninu. Přidáme koření a na kousky naplátkovaný zbytek citronu. Řádně podusíme, přiléváme vývar. Vedle uděláme máslovou jíšku a tu poté vlijeme pod maso. Na závěr přidáme mléko, šlehačku, dochutíme solí, citronem (možno též octem) a cukrem. Omáčku přelíváme přes maso, aby mu dodala chuť.


Tradiční mazanec

Co potřebujeme?
500 gramů polohrubé mouky, 150 gramů moučkového cukru, hrst rozinek, stejná mandlí, balení droždí, strouhaná citronová kůra, sůl, 4 žloutky, hrneček mléka, balení vanilkového cukru, velká lžíce másla, na špičku nože muškátového oříšku, vejce na potření

Jak na to?
Máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr, sůl s citronovou kůrou utřeme do pěny, přidáme droždí, mouku a zbylé mléko, které by nemělo být přímo z lednice. Dále rozinky, část spařených mandlí, které svlékneme a rozdrtíme, přidáme muškátový oříšek. Ze směsi hněteme těsto, které necháme kynout aspoň 2 hodiny; ale klidně i 3,5. Poté upatláme na mouce bochánek. Nožem (tupým) uděláme veprostřed křížek, celé potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme zbytkem mandlí a pečeme v troubě asi hodinu na zhruba 170 stupňů. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.


Foto: Mazanec - Chmee2 / CC BY-SA 3.0

A pokud byste chtěli receptů více, můžete se podívat i na náš další článek zde. 


 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2025 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0478 s