Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 27.3.2025, svátek má Dita 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nejsladší muzeum je to, kde ochutnáte čokoládu

24.02.2025   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nejsladší muzeum je to, kde ochutnáte čokoláduSvětový den štěstí bude 20. března a maličké, ale pořád dost sladké Muzeum čokolády v Kutné Hoře láká na ochutnávky nejen dvou oceněných lahůdek na světové soutěži. Vyhlášený čokoládový ráj se nachází nedaleko Chrámu svaté Barbory a právě 20. března letos zahajuje sezónu. Zmíněnými oceněnými lahůdkami jsou čokolády Lidka pyšnící se stříbrnou a bronzovou medailí z prestižní kulinářské soutěže International Chocolate Awards. První s nich má chuť griotky, čokoládovna Lidka ji vyráběla už za první republiky (není v ní alkohol, jen višňový likér). Druhou oceněnou lahůdkou je Kávomléčný speciál.

Zakladatelka muzea lada Bartošová láká: „Na Světový den štěstí připravujeme speciální ochutnávku čokolád, díky níž se dozvíte, proč je každý den kousek čokolády pro vaše štěstí tak důležitý.“ Čokoládu začala vyrábět s manželem Pavlem před osmi lety. Navázala na slavnou historii čokoládovny Lidka, která své sladké pochoutky před druhou světovou válkou exportovala téměř do celého světa.

Manželé Bartošovi vyrábějí své čokolády metodou bean to bar, při které mají pod kontrolou celý proces – od nákupu kakaových bobů a jejich další zpracování až po voňavou, ručně zabalenou tabulku. Vychází z tradic první republiky, chtějí si vybrat ty nejlepší kakaové boby i další ingredience.

Muzeum nabízí kromě originálních čokolád – např. s příchutí matcha, amerického chmelu, rumu či moruší – sice skromný, ale fascinující pohled do čokoládové historie. Najdete zde i 100 let staré bonboniéry a kolekce, železné formy na čokolády a třeba i čokolády určené pro wehrmacht.

Majitelka muzea prozrazuje, že výroba čokolády Lidka je proces plný trpělivosti a péče. Kakaové boby nejprve ručně zpracovávají a pak melou ve speciálních kamenných mlýnech po dobu až 100 hodin. Výsledná hmota pak zraje jako dobrý sýr, což jí dodává jedinečnou jemnost. Za rok zde zpracují přibližně tunu této plodiny.

„Lidé si občas myslí, že čokoláda vzniká vařením, ale není tomu tak. Boby se melou a poté se ještě nechávají odpočinout,“ vysvětluje Lada Bartošová. 
Její specialitou jsou čokolády s příchutí ovocných pálenek. Čokolaitérka prozrazuje: „Při mletí ale pálenku do směsi jen tak přilít nemůžete. Čokoláda má velký podíl kakaového másla, což je tuk, a ten by se s tekutinou nespojil. Při experimentování jsme ale našli unikátní postup, jak chuť a vůni ovocných pálenek do čokolády dostat, aniž by zároveň byla alkoholická.“ 

V Lidce zatím vyrábějí okolo 25.000 tabulek ročně a kromě muzea je prodávají čokolády hlavně přes vlastní e-shop. Při výběru čokolád v běžných obchodech doporučuje Bartošová číst jejich složení, jelikož správná čokoláda obsahuje kakaové boby a cukr, a když je mléčná, tak i sušené mléko. Pokud je tam cokoliv navíc – tedy konzervanty, aromata, lecitiny, palmový tuk či stabilizátory – neprospívá to našemu zdraví.


Zdroj: tisková zpráva
Foto: Mediatraining




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2025 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0358 s