Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Jak poznáte správně načepované pivo?



Úvodník: Chcete mít jistotu, že když si zajdete na pivo, tak bude v té nejlepší kvalitě? Jak má správně vypadat, a co všechno je potřeba, abyste z něj měli prvotřídní zážitek? To vše vysvětlí letošní vítězka soutěže Pilsner Urquell Master Bartender Klára Brodecká z brněnské restaurace The Erin's Flag Irish Pub.

Článek:
Samotné čepování, za mě není nic těžkého. Mnohem těžší je příprava a práce kolem,“ uvedla Klára Brodecká. Jak ale dobře načepované pivo poznat? „To správné má krásnou rovnou krémovou pěnu, bez bublinek a tzv. čepice. K tomu jsou důležité tyto následující jednoduché kroky: základ je čepovat do čisté, mokré a studené sklenice. Pokud toto váš výčepní dodrží, je z půlky vyhráno.“

5 znaků správně načepovaného piva:  
5 možných chyb při čepování piva 

Klára Brodecká jako historicky první žena letos vyhrála prestižní klání Pilsner Urquell Master Bartender. Jedná se o soutěž pro výčepní plzeňského ležáku z celé České republiky, kdy se soupeří v několika kolech. Zúčastněnéčekaly souboje v nejrůznějších dovednostech, jako například skládání výčepních kohoutů, pivní kvíz nebo čepování na čas. Kromě toho museli finalisté prokázat špičkové znalosti o pivu, ať už se jedná o jeho výrobu nebo historii, absolvovat degustační test a předvést komunikační dovednosti, které jsou pro dobré výčepní nezbytné. Letos se ve finále 18. rekordního ročníku utkalo 14 mužů a 6 žen z 256 přihlášených.
 

17.06.2024 - Michaela Wilhelmová