Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Tři recepty, bez kterých nejsou Velikonoce Velikonocemi
Úvodník: Bez čeho nejsou Velikonoce Velikonocemi? Určitě bez vajíček a bez pomlázky! Ale víte, co by mělo být na stole prostřeno k jídlu? Určitě nesmí chybět mazanec, králík a nádivka. Ale ne jen tak ledajaká!
Článek: Velikonoční nádivka pro mlsouny
Co potřebujeme?
3 dl mléka, 8 rohlíků, 60 gramů másla, 4 vejce – oddělené žloutky a bílky, zhruba 250 gramů uzeného, stejně tak vepřového a hovězího masa, dále mletý pepř a špetku muškátového květu, sůl, libovolné zelené bylinky
Jak na to?
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a smícháme s rozpuštěným máslem a mlékem. Necháme nasáknout až změknou, vmícháme žloutky, podušené kousky masa, okořeníme pepřem, muškátovým květem, osolíme, zasypeme rozemletými bylinkami. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme. Směs můžeme péct v pekáči v troubě na 180 stupňů.
Králíček, co pohladí jazýček
Co potřebujeme?
5 králičích stehen, 2 dl mléka, 100 gramů másla, 5 lžic šlehačky, cca 50 gramů slaniny, kousek celeru, petržele, mrkve, dvojnásobek cibule, než kolik máme dávku jednoho zeleninového druhu, šťáva z poloviny citronu, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, ocet, sklenička vývaru z masa či masoxu
Jak na to?
Zeleninu rozporcujeme na kostičky, které na másle osmažíme. Králičí stehna prošpikujeme slaninou, osolíme, zprudka opečeme a dáme na smaženou zeleninu. Přidáme koření a na kousky naplátkovaný zbytek citronu. Řádně podusíme, přiléváme vývar. Vedle uděláme máslovou jíšku a tu poté vlijeme pod maso. Na závěr přidáme mléko, šlehačku, dochutíme solí, citronem (možno též octem) a cukrem. Omáčku přelíváme přes maso, aby mu dodala chuť.
Tradiční mazanec
Co potřebujeme?
500 gramů polohrubé mouky, 150 gramů moučkového cukru, hrst rozinek, stejná mandlí, balení droždí, strouhaná citronová kůra, sůl, 4 žloutky, hrneček mléka, balení vanilkového cukru, velká lžíce másla, na špičku nože muškátového oříšku, vejce na potření
Jak na to?
Máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr, sůl s citronovou kůrou utřeme do pěny, přidáme droždí, mouku a zbylé mléko, které by nemělo být přímo z lednice. Dále rozinky, část spařených mandlí, které svlékneme a rozdrtíme, přidáme muškátový oříšek. Ze směsi hněteme těsto, které necháme kynout aspoň 2 hodiny; ale klidně i 3,5. Poté upatláme na mouce bochánek. Nožem (tupým) uděláme veprostřed křížek, celé potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme zbytkem mandlí a pečeme v troubě asi hodinu na zhruba 170 stupňů. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.
Foto: Mazanec - Chmee2 / CC BY-SA 3.0
A pokud byste chtěli receptů více, můžete se podívat i na náš další článek zde.
13.04.2025 - Michaela Wilhelmová