Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - 5 hodin, 2 pokrmy a 1 vítěz, český šampión v Bocuse d’Or



Úvodník: České národní kolo Bocuse d'Or, nejprestižnější a nejnáročnější světové kulinářské soutěže, se letos uskuteční od 30. června do 1. července 2025 v legendárním Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. 

Článek: Jde o druhý ročník českého národního výběru, kde se pod drobnohledem odborníků i veřejnosti utká šest mladých profesionálních kuchařů v doprovodu svých týmů. Během 5 hodin a 35 minut musí soutěžící připravit dvě komplexní teplá jídla, která prokáží výjimečnou zručnost, kreativitu a preciznost. Vítěz získá šanci soutěžit v Bocuse d'Or Europe, což je brána do světového finále v Lyonu.

Marek Fichtner, prezident Bocuse d'Or Czech, zdůrazňuje význam soutěže: „Úspěchy v kuchařských soutěžích potřebujeme. Dáváme tím do světa zprávu, že Česko není jen pivo! Bocuse d’Or je pro mě víc než jen soutěž – je to šance ukázat svět, že česká gastronomie patří mezi špičku. Každý talent, který se postaví na tuto prestižní scénu, pomáhá využívat vnímání naší kuchyně a posouvat ji vpřed.”

Bocuse d'Or, založená v roce 1987 legendárním francouzským šéfkuchařem Paulem Bocusem, je často nazývána olympiádou gastronomie či kuchařským Oscarem, určuje světové kulinářské trendy a podporuje vysoce konkurenční komunitu špičkových kuchařů. Po delší odmlce se soutěž v roce 2023 vrátila do České republiky. Největší národní úspěch zaznamenala ještě v roce 2009, kdy se Jan Všetečka ve světovém finále umístil na 14. místě. Další kuchař českého původu Patrik Jaroš si zajistil třetí místo v soutěži za Německo, později se stal členem exkluzivního Bocuse d`Or Winners Clubu.

Česká akademie Bocuse d'Or, složená ze špičkových českých šéfkuchařů, vybere ze skupiny přihlášených šest finalistů. Porota, v níž se můžeme setkat se jmény jako Filip Sajler, Jan Punčochář, Jiří Roith, Oldřich Sahajdák nebo Pavel Sapík, bude hodnotit soutěžící podle chuti, prezentace, originality, efektivity, čistoty a dodržování časových limitů.

Národní vítěz postoupí na Bocuse d'Or Europe 2026 v norském Trondheimu. Zajištění místa v evropském kole však není automatické, a proto je tato národní soutěž zásadním krokem pro každého českého kuchaře, který aspiruje na světovou soutěž.

Bocuse d'Or Czech je organizován v licenci Food’n Beverage Foundation Czech, jejímž generálním partnerem je Makro ČR. Součástí akce bude bohatý kulinářský program, který návštěvníkům nabídne možnost zažít vaření na špičkové úrovni a zažít nevšední gastronomické okamžiky.

Fotografie od 2media.cz


06.03.2025 - Nikol Šmuljaková