Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Tradice se vrací - obnovují se staré značky i postupy



Úvodník: Historie vaření piva se datuje až ke starým Sumerům, kteří (možná náhodou) objevili tento mok v Mezopotámii, v oblasti tzv. úrodného půlměsíce mezi řekami Eufratem a Tigridem již v 7. tisíciletí před n.l. Starověký Egypt pak začal používat na výrobu piva sladu z ječmene, který Sumerové neznali.

Článek: V době antiky ovládly pole víno a medovina, pivu se dařilo jen u germánských kmenů a u Vikingů na severu Evropy. První doklad o výrobě piva u nás pochází z roku 1088 a velký rozkvět výroby se datuje do 12. století. Od 14. století vznikaly městské pivovary, později šlechtické, případně klášterní. V polovině 19. století nastaly zlaté časy našeho pivovarnictví - mimo jiné byl v roce 1842 založen Měšťanský pivovar v Plzni (dnes Prazdroj).

Tento historický úvod byl záměrný. Nikdo nepochybuje, že pivo je český národní nápoj a že v jeho konzumaci patříme k předním zemím světa. Všichni Češi jsou skálopevně přesvědčeni, že "naše" pivo je nejlepší na světě a nedají na něj dopustit. Přesto jsme před několika desetiletími byli svědky zavírání osvědčených pivovarů a zániku tradičních značek. Jen v západních Čechách konec postihl třeba pivovar v Klatovech, Domažlicích či Karlových Varech. Je pravda, že vznikly pivovary nové - především ty malé, jejichž technologie je dnes dostupná každému, kdo vaření rozumí a má chuť se o to pokusit. Uvádí se, že těchto "malých" pivovarů je v republice kolem stovky.

Jsme však i svědky znovuzrození některých letitých a zavedených značek. Příkladem může být obnovení tradičních značek domažlického pivovaru v Pivovarském dvoře v Plzni - Černicích. Tento pivovar s kapacitou 1000 hektolitrů ročně navázal značkou "PURKMISTR" na tradici nejstaršího měšťanského pivovaru v českých zemích, který fungoval v Domažlicích od roku 1341 do roku 1996. Pivo, nebo jak zde říkají "poctivé pivo z Čech", se zde vaří podle tradičních receptur, zůstaly i tradiční názvy PURKMISTR a PÍSAŘ, které si Pivovarský dvůr nechal nově zaregistrovat. Ovšem nebojí se zde ani speciálů, takže zde můžete ochutnat třeba borůvkové, zázvorové, vanilkové, medové a višňové pivo či úplnou pivní specialitu zvanou capuccino speciál.

V současné době bylo do oběhu dáno nové pivo, které bude vyhovovat těm hostům, kteří si oblíbili silnější piva. Jedná se o další z ochranných známek bývalého domažlického pivovaru, nově zaregistrované pod názvem "RADNÍ". Jedná se o typické české spodně kvašené pivo - 14º jantarový polotmavý speciál. Při představení nového piva novinářům byl dne 26. února přítomen i starosta Domažlic Miroslav Mach, který spolupráci s Plzní přivítal a zmínil se i o tom, že se město pokouší o přestavbu tamního prostoru a že by se tam, za pomoci Plzeňských, mohla výroba piva vrátit. Už na příštích Chodských slavnostech 1. května 2010 by se do zruinovaných prostor pivovaru měl vrátit život v podobě Pivních slavností.

Nové pivo "RADNÍ" je podle sládka pivovarského dvora v Plzni Josefa Krýsla vyrobeno ze čtyř druhů sladů - plzeňského, mnichovského a vídeňského s menším množstvím karamelového. Mohu potvdit, že má mimořádně příjemnou harmonickou chuť a je zcela odlišné od všech piv, které se v Česku zatím vaří.



04.03.2010 - Stanislav Polauf